Gezondheid

Patiënt met mogelijk ebola opgenomen in LUMC

In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is dinsdag een patiënt opgenomen die mogelijk ebola heeft. De patiënt is onlangs in West-Afrika geweest en is daar mogelijk besmet geraakt met het virus.

De patiënt wordt volgens het LUMC in een isolatiekamer onderzocht. De man of vrouw (het ziekenhuis wil niets kwijt over de identiteit) heeft pas in Nederland de ziekteverschijnselen gekregen die wijzen op mogelijke besmetting. Uit bloedtesten kan binnen 24 tot 48 uur worden bepaald of de patiënt wel of geen ebola heeft. De medische staf en verpleging in LUMC zijn voorbereid en getraind voor de opvang van vermeende ebolagevallen. Bezoekers, medewerkers en andere patiënten lopen geen risico op besmetting, aldus het ziekenhuis.

Sinds de ebola-epidemie eind 2013 in West-Afrika begon, zijn in Nederlandse ziekenhuizen ongeveer zeventig mensen opgenomen geweest bij wie een ebolaverdenking gold. Het was steeds loos alarm. Ze werden opgenomen in het LUMC, het Erasmus MC in Rotterdam, het Universitair Medisch Centrum in Groningen en het Radboudumc in Nijmegen. Deze ziekenhuizen zijn speciaal voorbereid voor het opvangen van mogelijke ebolapatiënten.

ANP