112

Overzicht: Gasexplosie Rotterdam

In de Moddermanstraat in Rotterdam ging het zondag rond 16.30 uur goed mis door een gasexplosie. De wijk schudde letterlijk op zijn grondvesten en de ravage is enorm. Na de explosie brak er brand uit, rond 18.00 uur was het vuur onder controle.

De ontploffing deed zich voor op de derde woonlaag van een portiekflat. Dertien mensen raakten gewond, van wie twee ernstig. In totaal hebben 150 huizen schade opgelopen.

Het complex, bestaande uit veertig woningen, is ontruimd en de bewoners zijn ‘s avonds opgevangen in de Goede Herderkerk aan het Kastanjeplein in de buurt. Zij kunnen in elk geval nog niet naar huis, maar ook andere huizen in de straat zijn zwaar beschadigd. Zondagavond laat bleek dat van alle omliggende complexen de bewoners wel terug kunnen, op twee woningen na.

Politiehonden

Politiehonden hebben het appartementencomplex enkele malen doorzocht om uit te sluiten dat er nog mensen binnen zijn, maar niemand was als vermist opgegeven, zei de politie.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft de getroffen straat bezocht en sprak met de bewoners. De gemeente regelt opvang voor de nacht voor geëvacueerde bewoners die niet bij familie terecht kunnen. In verschillende hotels in de stad worden de mensen op gevangen.

De woningen waarvan de ruiten kapot zijn, zijn met schotten dichtgetimmerd. Zondagavond is een begin gemaakt met het opnemen van de schade.