'Onverzekerde bewoners krijgen hulp'

Als flatbewoners in de Rotterdamse wijk Schiebroek, die zondag getroffen werd door een explosie, niet of onvoldoende verzekerd zijn, kunnen ze rekenen op financiĆ«le hulp. Dat heeft directeur Peter van Lieshout van woningbouwcorporatie Havensteder dinsdag laten weten. Hij zei dat de corporatie na de explosie “wat steekjes heeft laten vallen in de communicatie met de getroffen bewoners. Zij krijgen nu onze prioriteit.”

Van Lieshout en de Rotterdamse wethouder Ronald Schneider (Stedelijke Ontwikkeling & Integratie) brachten dinsdagmiddag een bezoek aan de flats in de Moddermanstraat. Zo’n 150 woningen liepen schade op door de ontploffing en de daaropvolgende brand. Honderden ramen sneuvelden. “De ravage is enorm”, constateerde de wethouder van Leefbaar Rotterdam met eigen ogen. “Bewoners hebben de schrik van hun leven gehad.”

Het flatgebouw is gestut en bewoners mogen – onder begeleiding – kort terug naar hun huis om spullen op te halen. De exacte oorzaak van de explosie is nog niet bekend. De technische recherche rondt het technisch onderzoek woensdag af.

“De meeste bewoners zijn inmiddels ondergebracht bij kennissen, familie of vrienden”, aldus de directeur. Enkele mensen die hulp nodig hebben, gaan volgens hem tijdelijk naar zorginstellingen. Havensteder verhuurt woningen aan mensen die een bescheiden inkomen hebben of in een kwetsbare positie zitten.

ANP