Sport

Nederlands volleybalteam zoekt lange mannen

Lengte kun je niet leren, maar volleyballen wel. Dat was het motto maandag van bondscoach Gido Vermeulen van ons Nederlands volleybalteam. Hij gaf op het nationale topsportcentrum in Papendal een clinic aan 31 enthousiastelingen die eigenlijk maar aan één eis moesten voldoen; langer zijn dan twee meter.

Zo stond de hal maandag vol met boomlange mannen die zich natuurlijk allemaal van hun beste kant toonden onder toeziend oog van de bondscoach. De een met meer ervaring in het volleyballen dan de ander. Sommigen van hen hadden tot vandaag zelfs nog nooit een bal geserveerd. Maar dat maakt niet uit, want dat kan hen geleerd worden volgens Vermeulen.

Vooral voor het smashen van de bal over de blokkade van de tegenpartij, worden lange mannen gezocht. De boomlange mannen zijn aanvallend sterker, omdat ze ver over het blok voor het net heen kunnen serveren. Dat lange volleyballers voordeel hebben bij het smashen van de bal over het volleybalnet is uit analyse van internationale topwedstrijden wel gebleken.

Nu moeten we vooral lang geduld hebben om te bekijken of de tactiek werkt.