Leo naar Syrië om zoon Richard terug te halen

Leo Jansen vertrekt zaterdag naar Syrië om zijn zoon Richard terug te halen. Richard raakte zwaargewond toen hij de Koerden hielp in hun gevecht tegen Islamitische Staat (IS).

Richard is een oud-militair en voormalig portier. Hij zag wat er in Syrië gebeurde en kon niet lijdzaam blijven toekijken, maar besloot in actie te komen. Hij ging naar Syrië om zich aan te sluiten bij de Koerden. Bij een van de gevechten is hij zwaargewond geraakt, hij heeft granaatscherven in zijn hoofd en is deels verlamd. Zij vader Leo probeert sindsdien om hem terug te krijgen naar Nederland.

CDA-Tweede Kamerlid Raymond Knops heeft naar aanleiding van de berichtgeving van Hart van Nederland kamervragen gesteld over de situatie. Hij wilde onder meer weten of het ministerie van Buitenlandse Zaken, Volksgezondheid of Defensie weten of zij bereid zijn om medische en financiële zorg te verlenen aan Richard. Leo wilde hier echter niet op wachten en besloot zelf naar het midden-oosten af te reizen.

Bekijk hierboven de noodoproep van Leo in Hart van Nederland van 2 februari. Vanavond om 22.30 uur een reportage over het vertrek van Leo.

Leo Jansen