Lagere straf voor Gerard H.

De 74-jarige Gerard H. is donderdag door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot 7,5 jaar celstraf, wegens het doodslaan van de 63-jarige Hans Doorman. Het slachtoffer werd op 25 juni 2010 in zijn woning in het centrum van Amsterdam met een voorhamer de schedel ingeslagen. Eerder veroordeelde de rechtbank H. tot dertien jaar cel.

Volgens het hof is moord niet bewezen (zoals de rechtbank destijds vond), doodslag wel. Niet alleen daarom valt de straf fors lager uit. Door allerlei onderzoek heeft de zaak lang geduurd. Ook daarin heeft het hof aanleiding gezien de straf te matigen. H. was in afwachting van de uitspraak in hoger beroep op vrije voeten, maar moet nu terug naar de cel.

De politie trof het moordwapen in de woning van het slachtoffer. Daarop werd DNA ontdekt van Gerard H. Slachtoffer en dader kenden elkaar.

H. heeft ontkend. Hij beweert dat hij op de bewuste dag twee keer bij het slachtoffer heeft aangeklopt maar dat er niet werd opengedaan. Tussen beide keren zou hij elders zijn gaan koffiedrinken. Het hof kwam op basis van een analyse van bewakingscamerabeelden tot de conclusie dat H. veertig minuten in de woning van Doorman is geweest. De hamer is wat het hof betreft het moordwapen geweest. Op twee plaatsen zat DNA van H. Dat kan er niet toevallig op zijn gekomen, stelt het hof. Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep twaalf jaar cel geëist, wegens doodslag.

ANP