Kiezers naar de stembus

In het hele land mogen mensen woensdag naar de stembus voor de verkiezing van de leden van de Provinciale Staten en de waterschappen.

De meeste stemlokalen gaan om 7.30 uur open. Kiezers kunnen woensdag ook op stations terecht om hun stem uit te brengen. Om 5.00 uur gaan de eerste stembureaus voor de forenzen open, in de stationshal van Nijmegen en bij de bloemenkiosk op het station van Castricum. De laatste stemlokalen gaan om 21.00 uur woensdagavond dicht.

De gekozen leden van de Provinciale Staten kiezen op 26 mei de leden van de Eerste Kamer. Ook benoemen de Provinciale Statenleden het dagelijks bestuur van de volksvertegenwoordiging op provinciaal niveau: Gedeputeerde Staten.

Waterschappen

Woensdag kunnen mensen ook hun stem uitbrengen voor de waterschappen. Het algemeen bestuur van een waterschap is vergelijkbaar met de gemeenteraad bij een gemeente. Dit algemeen bestuur stelt het beleid van het waterschap vast en controleert of het dagelijks bestuur dat beleid goed uitvoert.

Het is voor het eerst dat de verkiezingen tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen worden gehouden. De hoop is dat de combinatie meer kiezers zal opleveren.

Overigens kunnen burgers in Bonaire, Sint Eustatius en Saba woensdag ook hun stem uitbrengen. De inwoners van de drie Caraïbische eilanden kiezen hun Eilandsraden. Die zijn te vergelijken met de gemeenteraden in Nederland.

ANP/ Redactie