Kamervragen om situatie zwaargewonde Richard in Syrië

Afgelopen maandag was in Hart van Nederland het verhaal te zien van Richard Jansen, een Nederlandse jongen die vrijwillig tegen IS strijdt in Syrië. Hij is zwaargewond geraakt en ligt verlamd en met granaatscherven in zijn hoofd in Syrië, in afwachting van hulp. Naar aanleiding van onze uitzending zijn nu Kamervragen gesteld, onder meer door CDA-kamerlid Raymond Knops.

Nog geen maand nadat portier Richard Jansen huis en haard in Nederland verliet om te strijden tegen terreurorganisatie Islamitische Staat in Syrië, is hij gewond geraakt door een aanval van de strijders. Hij ligt daar in een ziekenhuis met granaatscherven in zijn hoofd en hij is deels verlamd. Als hij daar niet snel weggehaald wordt kan dat fatale gevolgen voor hem hebben. Hij heeft kostbare en externe hulp nodig. Vader Leo Jansen is de wanhoop nabij en deed eerder al een beroep op Nederland.

Na dagen van onderhandelen zit er nog steeds geen vooruitgang in de zaak en wil vader Leo nu zijn zoon zelf gaan redden, met gevaar voor eigen leven. Voor hem is het dieptepunt nu echt bereikt.

Leo hoopt op donaties om Richard terug te krijgen. Dat kan door geld te doneren op rekening NL30INGB0679113746 t.n.v. R. Jansen met als vermelding “Donatie t.b.v. SupportingRick”.

Bekijk hierboven de reportage die Hart van Nederland maandag maakte.