Gezondheid

Kabinet komt met aanpassingen zorgwet

Er komt een korting op het eigen risico voor mensen die naar een zorgaanbieder gaan waar hun verzekeraar een contract mee heeft. Dat is een van de maatregelen die minister Edith Schippers aan het voorbereiden is.

Dat meldde RTL Nieuws donderdagavond. Schippers’ zorgwet haalde het eind vorig jaar niet in de Eerste Kamer. Ze is nu bezig een gewijzigd pakket maatregelen samen te stellen, waarmee ze de kosten in de hand wil houden en de kwaliteit zelfs hoopt te verhogen. Het zou een miljard euro opleveren, net als bij de afgeketste zorgwet.

Volgens een woordvoerder van de bewindsvrouw is ze doende met een breed pakket maatregelen dat nog niet klaar is. De minister hoopt het wel zo snel mogelijk te presenteren.

Het donderdag uitgelekte plan met het eigen risico kon ogenblikkelijk rekenen op kritiek van GroenLinks. ”Het kabinet lijkt nu via een omweg toch de vrije artsenkeuze te beperken: lage inkomens lijken nog steeds een forse financiële prikkel te krijgen om naar de zorgaanbieder te gaan die de zorgverzekeraar voorschrijft, zonder dat deze gecontracteerde zorg aantoonbaar betere zorg is.” Dat concludeerde GroenLinks-Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet. Ze wil van minister Schippers voor dinsdagmiddag een reactie.

ANP