Journaalkaper Tarik Z. en OM beiden in beroep

Zowel Tarik Z. als het Openbaar Ministerie gaan in hoger beroep in de zaak van de Journaalkaping. Dat bevestigen beide partijen maandagavond. Z. werd begin juli tot een celstraf van 2,5 jaar, waarvan vijftien maanden voorwaardelijk, veroordeeld.

In een reactie laat Ton Visser, advocaat van Z., weten dat hij de straf te hoog vindt. Het OM is het daar niet mee eens en vindt de straf juist aan de lage kant. De eis van de aanklager was vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. De rechtbank bepaalde toen dat Z. schuldig is aan gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit.

Visser zegt dat van gijzeling helemaal geen sprake is. “Dat is wanneer je iemand fysiek of geestelijk in je macht hebt. Één beveiliger ging met mijn cliënt mee, de ander bleef gewoon zitten.” Het OM vindt juist dat de rechtbank geen lichtere straf had mogen geven omdat de actie “knullig en amateuristisch” wast uitgevoerd. “De actie werd wel degelijk serieus genomen, dat bewijzen de angst en onrust die ontstonden.” Verder snapt het OM niet dat de rechter vindt dat Z. niet had verdiend dat zijn actie steeds werd uitgezonden.

Onder dreiging van een op echt vuurwapen lijkend gasalarmpistool drong Z. op 29 januari het gebouw van de NOS binnen. Hij eiste zendtijd in het achtuurjournaal. Het lukte een medewerker om hem naar de verkeerde studio te leiden, het achtuurjournaal en een aantal andere programma’s van de publieke omroep gingen hierdoor niet door.