Dieren

Inwoners Heerlen maken zich sterk voor olifant Buba

Sinds 2 weken is het verbod op wilde dieren in het circus definitief van kracht en mag circusolifant Buba niet meer optreden en ook niet meer worden vervoerd. En dus staat Buba al weken in een Heerlense wijk, samen met zijn circusfamilie van Circus Freiwald. De buurtbewoners hebben Buba inmiddels omarmd en doen er alles aan om de circusfamilie te steunen, in de hoop dat de olifant tot zijn dood mag worden verzorgd door de mensen die hem hebben grootgebracht.

Buba werkt al 35 jaar in de entertainmentindustrie. Eerst bij Circus Renz en nu al ruim 20 jaar voor de familie Freiwald. Het is aan de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) om de wet op het verbod op dieren in het circus te handhaven. Zodra de olifanten vervoerd worden, is het circus volgens een woordvoerder van NVWA in overtreding.

Mocht een circus betrapt worden op het vervoer van een olifant, dan volgt niet automatisch inbeslagname. De NVWA zal de eigenaar van het dier verzoeken Nederland met het dier te verlaten, of de dieren onder te brengen op een locatie waar de dieren niet worden vertoond. Er wordt proces-verbaal opgemaakt en er kan een boete volgen. In uiterste gevallen kan de NVWA de dieren meenemen.

De buurtbewoners zijn een petitie gestart om ervoor te zorgen dat Buba zijn oude dag toch kan slijten bij zijn familie in het circus. Inmiddels zijn er al 10.000 handtekeningen verzameld, maar de weg naar de benodigde 40.000 is nog lang.