112

'Gesetteld' na ontploffing in Rotterdam

Een klein eetkamertafeltje met daaraan twee verschillende stoelen, een oud ziekenhuisbed en een spijker in de muur voor zijn jas. De 76-jarige Pieter Simons uit Rotterdam heeft zich weer gesetteld nadat hij zondag uit zijn flatwoning aan de Moddermanstraat in Rotterdam werd geblazen. Door een explosie kwamen meer dan honderd mensen op straat te staan.

Zestien bewoners van de flat hebben voorlopig onderdak gevonden in een nabijgelegen oude flat van woningcorporatie Laurens Wonen, gespecialiseerd in ouderenhuisvesting. Het gaat om kleine tweekamerwoningen. De vloerbedekking ligt er nog in, maar verder was er niets. Ze kregen een paar tientjes van zowel de gemeente als woningcorporatie Havensteder. ”Ik heb twee dagen op mijn pantoffels rondgelopen”, zegt Simons. ”Ik had helemaal niks meer.”

Hij is daarom reuzeblij met zijn nieuwe, tweedehands schoenen die hij van iemand heeft gekregen. Maar nu de kat nog. ”Ik heb geen kattenbrokken, geen grit en geen kattenbak meer.” Een spontane hulpverleenster uit de buurt van zijn onbewoonbare woning wil wel helpen. ”Ik heb er nog wel één, maar ja, is dat wel hygiënisch?”, twijfelt Roxanne Rijsdijk over haar gift. Ze noteert het, naast al het andere dat Simons wel kan gebruiken.

Overdag zijn er in de tijdelijke flatwoningen niet veel mensen aanwezig. Ze lijken de leegte te ontvluchten. Een vertegenwoordigster van Havensteder heeft ook een kamer betrokken waar ze bedden, dekens en vooral veel eten en wat kleding uitdeelt. ”Die gevulde Albert Heijntassen hebben we vandaag gekregen. Daar zitten wat hygiënespulletjes in. Leuk hè, dat we dat hebben gekregen, net als die bananendozen vol met eten van de Voedselbank.”

ANP