Evacuatie Rivierengebied 20 jaar geleden

Het is zaterdag 20 jaar geleden dat 250.000 mensen in het Rivierengebied uit voorzorg huis en haard moesten verlaten. Het waterpeil in de grote rivieren steeg tot immense hoogte en de dijken stonden onder grote druk. Henk Zomerdijk was in 1995 burgemeester van de gemeente Ochten en nam toen het besluit om het dorp te evacueren.

De burgemeester gaf het bevel dat iedereen binnen drie uur huis en haard moest verlaten want op dat moment sijpelde er al water door de dijk. Ook hij moest met zijn gezin zijn huis ontvluchten. Henk denkt er nog vaak aan terug: “Alsof het gisteren is gebeurd, van minuut tot minuut kan ik het nog terughalen. Op het moment dat ik het besluit nam waren er al 200.000 mensen geëvacueerd en daar kwamen dus nog 50.000 bij.”

Ook Hetty van Lent kan zich de evacuatie goed herinneren, zij was destijds hoogzwanger. Voor Hetty was het heel ingrijpend, want zij beviel kort na de evacuatie van haar dochter Sanne. Deze evacuatie is een van de grootste uit de Nederlandse geschiedenis.

Vanavond een uitgebreide reportage in Hart van Nederland.