Een overzicht van aanslagen in West-Europa

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten is (West-)Europa door velen aanslagen en bijna-aanslagen. Een overzicht:

11 maart 2004 – Madrid, Spanje

Midden in de ochtendspits gaan meerdere bommen af in vier treinen op het station van de Spaanse hoofdstad. Hierbij komen 191 mensen om het leven, nog eens 2000 anderen raken gewond. In eerste instantie vermoeden Spaanse autoriteiten dat het een daad van Baskische afscheidingsbeweging ETA is, later blijkt Al-Qaida achter de aanslagen te zitten.

2 november 2004 – Amsterdam, Nederland

Theo van Gogh wordt op klaarlichte midden in de hoofdstad gedood door Mohammed B. Hij schiet eerst op de columnist en snijdt daarna zijn keel door. B wordt veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

7 juli 2005 – Londen, Engeland

De Engelse hoofdstad wordt, wederom tijdens de ochtendspits, door vier bomaanslagen van Al-Qaida. In metro’s en een bus worden spijkerbommen tot ontploffing gebracht. Hierbij komen 52 mensen om het leven.

22 juli 2011 – Olso & Utøya, Noorwegen

Bij schietpartijen in het centrum van Oslo en op het eiland Utøya komen 77 mensen om het leven. Extremist Anders Breivik pleegt de aanslag op een jongerenkamp van de Arbeiderspartij om te waarschuwen voor de gevaren van de islam.

2 november 2011 – Parijs, Frankrijk

Het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo brengt een editie waarin ze zeggen dat de profeet Mohammed gastredacteur is, met een cartoon van de profeet die zegt “Honderd zweepslagen wanneer je je niet doodlacht.” Uit woede hierover wordt de redactie van het blad aangevallen met een molotovcocktal. Niemand raakt gewond.

19 maart 2012 – Toulouse, Frankrijk

De 23-jarige Mohamed Merah opent het vuur bij een Joodse school in de Zuid-Franse stad. Drie kinderen en een rabbijn komen om het leven. Hij zegt dit te doen omdat Frankrijk in Afghanistan aanwezig is, en vanwege het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Merah wordt na een omsingelen van meer dan een dag doodgeschoten in zijn flat.

22 mei 2013 – Londen, Engeland

De Britse militair Lee Rigby (25) wordt midden op straat onthoofd. Ze zeggen dit te doen om hun omgekomen moslimbroeder in Afghanistan te werken. De daders van 22 en 29 jaar worden beiden tot levenslang veroordeeld.

24 mei 2014 – Brussel, België

Een man opent met een Kalasjnikov het vuur in het Joodse museum in de Belgische hoofdstad. De 29-jarige Fransman Mehdi Nemmouche wordt een week later opgepakt. Hij is kort daarvoor teruggekeerd uit Syrië, waar hij met IS heeft meegevochten.

7 januari 2015 – Parijs, Frankrijk

Meerdere zwaarbewapende mannen vallen de redactie van Charlie Hebdo binnen en richten daar een bloedbad aan met Kalasjnikovs. Twaalf medewerkers komen hierbij om het leven. De actie is een vergelding om het weekblad de islam zou hebben beledigd.

9 januari 2015 – Parijs, Frankrijk

In Parijs is dagenlang een klopjacht gaande. Als de daders van de aanslag zijn omsingeld buiten Parijs, vindt in de hoofdstad zelf een nieuwe aanslag plaats. Sympathisanten van de aanslag op Charlie Hebdo gijzelen meerdere mensen in een Joodse supermarkt in Parijs. Zeventien mensen worden hierbij gedood. Drie van de vier daders van deze twee aanslagen worden gedood.

21 augustus 2015 – Thalys, Frankrijk

Een man wil met een Kalasjnikov een bloedbad aanrichten in de Thalys van Amsterdam naar Parijs. Op het moment dat hij zijn wapen doorlaadt op het toilet, lopen wonder boven wonder Amerikaanse militairen langs die het geluid herkennen. Ze wachten hem op en overmeesteren hem zodra hij uit het toilet wil komen. Niemand raakt gewond.

13 november 2015 – Parijs, Frankrijk

Bij meerdere aanslagen in Parijs vallen meer dan 140 doden. Het is de zwaarste aanslag in West-Europa sinds de aanslagen in Madrid.