Duitse toerist vindt windmolenpark wel leuk

Duitse toeristen vinden een windmolenpark voor de Nederlandse kust wel leuk om te zien als ze op vakantie gaan. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van GfK in opdracht van de milieubeweging Natuur en Milieu.

Het onderzoek is gedaan omdat in Nederland veel angst bestaat dat toeristen wegblijven als er grote windmolenparken te zien zijn vanaf het strand. Deze angst blijkt ongegrond, er komen zelfs meer Duitse toeristen. Twintig procent van de ondervraagden laat weten vaker te komen, terwijl zestien procent zegt minder vaak te komen.

Duitsers die al op het strand hebben gelegen en uitzicht hadden op de windmolen is ook gevraagd wat ze ervan vinden. Tien procent geeft aan minder vaak te komen, voor 86 procent heeft het geen negatief effect op het strandbezoek. Voor het onderzoek zijn 500 Duitse toeristen ondervraagd.

Windmolenparken

Nederland heeft momenteel twee windmolenparken in de Noordzee. NoordzeeWind ligt zo’n 13 kilometer uit de kust bij Egmond aan Zee en wekt met 36 windturbines genoeg elektriciteit op om een gemeente als Tilburg of Groningen van stroom te voorzien. Het andere park is het Prinses Amaliawindpark voor de kust van IJmuiden., hier staat 60 windmolens. De windmolens liggen zo’n 23 kilometer van de kust en zijn bij helder weer te zien vanaf het strand.

De overheid heeft als doelstelling om dit jaar tien procent van alle Nederlandse elektriciteit op te wekken uit windenergie, dit moet in 2020 zijn toegenomen tot 30 procent.