Weer & Verkeer

Doodrijder Ize (2) en grootouders tekent cassatie aan

Sebastian D., de 34-jarige Pool die de tweejarige Ize en haar opa en oma doodreed in Meijel, tekent cassatie aan tegen zijn straf.

Maar, benadrukt zijn advocaat, daarmee is nog niet gezegd dat hij de cassatie (oftewel de laatste kans om in beroep te kunnen gaan) ook daadwerkelijk doorzet. Om die optie open te houden moet cassatie binnen twee weken worden aangetekend, anders valt de mogelijk om in hoger beroep te gaan sowieso weg. Dat heeft D. dan ook gedaan, omdat hij op dit moment in Polen is. Een dezer dagen komt hij terug naar Nederland en zal dan met zijn advocaat de opties bespreken.

De Pool werd vorige week veroordeeld tot vijftien maanden cel en een rijontzegging gekregen van vier jaar omdat hij door het gerechtshof schuldig werd bevonden aan het doodrijden van Ize en haar grootouders. Dat was hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Die straf is ook aanzienlijk hoger dan de 120 uur taakstraf die eerder door de rechtbank was opgelegd. Deze uitspraak leidde zowel binnen als buiten de rechtszaal tot grote woede. De vader van Ize gooide uit frustratie een stoel naar de rechter. De rechtbank legde daarom in een aparte verklaring uit dat de taakstraf was opgelegd omdat niet kon worden bewezen dat de automobilist veel te hard had gereden.

Bekijk hierboven en verder hieronder voor eerdere reportages die wij maakten over de dood van Ize en haar grootouders