De rots is weg: verkeer van en naar skigebied op gang

De weg naar het Franse skigebied Les Trois Vallées is weer vrij. Aan het begin van de avond is het wegdek gerepareerd, melden de autoriteiten. Dus wintersporters kunnen weer naar de Franse skigebieden toe, of er vandaan. Maar snel gaat het niet, het verkeer is nog behoorlijk vertraagd.

Eerder vandaag viel er een groot rotsblok van de berg op de weg, de RD117 die naar de ski-oorden Les Menuires en Val Thorens gaat. Het zorgde voor een enorme verkeerschaos. Het verkeer van en naar de wintersportgebieden kwam muurvast te staan. Er werd een omleidingsroute ingesteld, maar die was om de beurt open voor aankomend en vertrekkend verkeer. Bussen mochten er niet rijden.

Volgens de Nederlandse Verkeers Informatie Dienst (VID) is het rotsblok niet met explosieven weggeblazen, zoals eerder werd vermoed, maar met een zogenoemde rockbreaker. Die heeft het rotsblok als een soort boormachine in stukken geboord. De stukken steen zijn vervolgens afgevoerd. De weg is opnieuw gevuld en van een laagje asfalt voorzien. Volgens de VID is het knap dat de Franse autoriteiten het zo snel hebben opgelost gezien de complexiteit van de operatie.

In de avond was het verkeer nog steeds zwaar ontregeld. Zo stond er nog een lange file van 30 kilometer vanuit Chambéry. De Franse verkeersdienst adviseert automobilisten om pas zondag richting het gebied te gaan en vooralsnog in een andere plaats te verblijven. Ook kunnen uitgeputte automobilisten langs de N90 tussen Albertville en Moutiers in tien opvangplaatsen terecht om even tot rust te komen. In de skigebieden brengen veel Nederlanders de vakantie door.