112

'Crisisopvang vluchtelingen is een chaos'

De noodopvang van vluchtelingen in Heerenveen verloopt alles behalve vlekkeloos. Dat zegt burgemeester Tjeerd van der Zwan maandag in het Friesch Dagblad. Hij is bang dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de grote vluchtelingenstroom niet aankan.

Van der Zwan zegt dat de organisatie van de opvang chaotisch verloopt. Zo zijn volgens hem namenlijsten niet compleet, zijn niet alle vluchtelingen geregistreerd bij het centrale aanmeldcentrum in Ter Apel en is het onduidelijk waar de vluchtelingen uit Heerenveen woensdag naartoe moeten.

In Heerenveen worden sinds donderdag 204 vluchtelingen opgevangen. Bij aankomst bleek dat het aantal niet overeenkwam met de namenlijsten. “Wij hebben 204 mensen geteld, maar volgens de lijsten hadden er maar 186 moeten zijn”, aldus Van der Zwan.

‘Niet onder controle’

Ook bleek later dat maar een deel van de vluchtelingen wel in Ter Apel is geweest en vingerafdrukken heeft afgegeven, terwijl het COA heeft gezegd dat asielzoekers alleen in een noodopvang terechtkomen als ze zijn geregistreerd. “Het COA heeft de situatie volstrekt niet onder controle. Het is nu in het wilde weg doorsturen van vluchtelingen”, zegt Van der Zwan.

Het COA heeft aan de krant laten weten dat alle vluchtelingen zich wel degelijk hebben moeten aanmelden in Ter Apel. “Als er mensen zitten die zeggen dat ze niet in Ter Apel zijn geweest, dan heb ik geen idee hoe dat mogelijk is”, zegt een woordvoerder. Die spreekt verder tegen dat de organisatie niet in staat is alle vluchtelingen te verwerken.

ANP