Dieren

Burgers' Zoo schenkt baby adelaarsroggen

De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo schenkt de Hamburgse dierentuin Hagenbeck een pas geboren gevlekte adelaarsrog. Dat maakte de dierentuin dinsdag bekend. Onlangs schonk Burgers ook een aantal andere dierentuinen al adelaarsroggen.

Burgers is de grootste kweker van adelaarsroggen in de wereld en schenkt de diertjes gratis aan andere dierenparken en aquaria. Hierdoor hoopt men een stevige basis te leggen voor een Europees fokprogramma voor de bijzondere vissen.

De afgelopen tijd zijn er in Arnhem 39 adelaarsroggen geboren. Dat is al veel, maar de dierentuin verwacht er zelfs nog meer want een aantal volwassen roggen is nog in verwachting. Het grote aantal roggen dat geboren wordt in Arnhem is een waar succes. Max Janse, bioloog van Burgers’ Ocean, verklaart het kweeksucces als volgt: “Dagelijks besteedt het team van de Ocean diverse uren aan de verzorging van de adelaarsroggen. De dieren worden individueel gevoerd, zodat we exact kunnen bijhouden wat elk dier elke dag eet.”

Naast de dagelijkse intensieve zorg van de dierverzorgers spelen waterkwaliteit, leefruimte en voeding een cruciale rol in het welzijn van deze diersoort. In Arnhem hebben de adelaarsroggen de beschikking over een bassin van 1,6 miljoen liter water, waardoor ze volop de ruimte krijgen om hun kenmerkende ‘vleugelslagen’ en glijvluchten door het water te maken.