Dieren

Bultrug gespot in Oosterschelde

In de Oosterschelde zwemt sinds zaterdag een bultrug. De walvisachtige is al op verschillende plekken vastgelegd waaronder bij Yerseke, de Zeelandbrug, Wemeldinge en Kattendijke. Vroeger kwam het vaker voor dat een walvis in de Oosterschelde zwom, maar tegenwoordig vormt de Oostescheldekering een groot obstakel.

Het dier is al door verschillende spotters vastgelegd en lijkt ‘vast’ te zitten in de Oosterschelde. De enige mogelijkheid is terugzwemmen naar de kering, maar als dat niet gebeurt, ziet het er somber uit voor de bultrug. “Als het niet terug in de Noordzee weet te komen, is het einde verhaal. Het zal voor even nog wel voedsel weten te vinden in de Oosterschelde, maar niet voor lange tijd.” vertelt Jaap van der Hiele van Eerste Hulp bij Zeezoogdieren.

Mocht het dier de weg niet meer terugvinden, dan treedt het zogeheten walvisprotocol in werking. Dit is een reddingsoperatie voor gestrande walvissen, gecoördineerd door het ministerie van Economische Zaken. Het protocol is opgesteld na de ophef rond het aanspoelen van de bultrug Johanna op zandplaat de Razende Bol bij Texel in 2012. Een aantal reddingspogingen ten spijt overleed het dier na enkele dagen. Dat maakte veel emotionele reacties los.

Met rust laten

Als het walvisprotocol in werking treedt, wordt een team van deskundigen samengesteld dat zich met de redding gaat bezighouden. Het opvangcentrum SOS Dolfijn heeft op Twitter het publiek gevraagd de bultrug in de Oosterschelde met rust te laten en het dier zeker niet met boten op te jagen.

In 2003 werd voor de Nederlandse kust voor het eerst een bultrug gezien. Sindsdien is het ongeveer twaalf keer voorgekomen. Op het noordelijk halfrond leven naar schatting 16.000 tot 20.000 exemplaren, vooral in het noordwestelijk deel van de Atlantische Oceaan.