112

Brug Zaandam vaker plotseling open

De Den Uylbrug in Zaandam is vaker opengegaan terwijl de weg nog open was. Dat zeggen mensen die dit zelf hebben meegemaakt tegen Hart van Nederland. Vrijdag kwam de 57-jarige Marijke Fontijn om het leven omdat ze op de brug was toen die open ging.

“Ik heb dit zelf in september ook meegemaakt op dezelfde brug”, vertelt Hennie van der Kaap. “Tijdens een fietstocht stond ik met mijn man op de Den Uylbrug rond te kijken. Ik wilde wegfietsen, maar werd door mij man teruggeroepen.” Toen merkte Hennie dat de brug zonder waarschuwing openging. “Als hij niet had geroepen was ik misschien ook naar beneden gestort”, denkt ze terug. “De slagboom ging pas dicht toen de brug al omhoog ging.”

De gemeente gaat, naast het politieonderzoek, zelf ook onderzoek doen naar het ongeluk dat Marijke het leven kostte. In de tussentijd moet een brugwachter een nieuw drama voorkomen. Volgens tests die de politie heeft uitgevoerd functioneert de brug verder gewoon goed en is er geen reden om aan te nemen dat de brug niet veilig is.