112

Bredase crimineel pleegde zelfmoord

Het is zo goed als zeker dat de Bredase crimineel Ron Nyqvist zichzelf woensdag heeft doodgeschoten. De politie hield al rekening met zelfmoord en werd hier na sectie in bevestigd. De 46-jarige man stierf woensdagochtend in een parkeergarage in Amsterdam Nieuw-West. Naast hem lag een vuurwapen.

Zijn advocaat Roy van der Wal liet dezelfde dag al weten dat hij van nabestaanden had gehoord dat Nyqvist zelf een einde aan zijn leven had gemaakt. Hij was in het gezelschap van een vrouw toen het gebeurde. Zij is in verwarde toestand naar een ziekenhuis overgebracht.

Nyqvist kreeg in 2003 twintig jaar gevangenisstraf voor de moord op de tweelingbroers Rob en Eric Driesen in 2001 in Breda. Hij deed dat omdat ze volgens hem een aanslag met een autobom op hem hadden gepleegd. Nyqvist en zijn vriendin overleefden die aanslag, maar raakten wel gewond. De veroordeelde en de slachtoffers waren allen bekenden in het criminele circuit.

In 2013 keerde Nyqvist niet terug van verlof uit de gevangenis. Nadat hij in Oostenrijk was opgespoord, werd zijn voorwaardelijke vrijlating opgeschort. Zijn straf zat er nog niet volledig op. Volgens zijn advocaat droeg hij een enkelband. Aanwijzingen dat hij suïcidaal was, waren er volgens hem niet.

ANP