112

Flat Rotterdam voorlopig onbewoonbaar

De flat aan de Moddermanstraat in Rotterdam die zondag ernstig beschadigd raakte door een explosie is gestut. Een constructeur doet de komende dagen onderzoek naar de toestand van de constructie. Pas als die goed wordt bevonden, kunnen bewoners terug om spullen en hun eventuele huisdier te halen. Dat betekent dat de ruim honderd inwoners van het complex van 58 woningen voorlopig niet terug naar huis kunnen.

Voor bewoners van de zwaarst beschadigde woningen kan het zelfs maanden gaan duren. Dat bleek maandagmiddag tijdens een informatiebijeenkomst in de Goede Herderkerk, waar ongeveer tweehonderd mensen op afkwamen, sommigen nog op hun pantoffels.

De technische staat van de flat is zo slecht dat de bewoners niet op korte termijn kunnen terugkeren, zei directeur Peter van Lieshout van de woningbouwvereniging Havensteder. Hij verwacht echter dat de schade kan worden hersteld en dat het gebouw niet hoeft te worden afgebroken. In totaal liepen meer dan 150 huizen schade op, vooral veel ruitschade.

De gedupeerden, die afgelopen nacht in een hotel verbleven, moeten nu zelf via hun verzekering voor onderdak zorgen. Mogelijk is niet iedereen tegen dit soort incidenten verzekerd. ,,Als mensen in de knel komen, proberen we een oplossing te verzinnen”, beloofde directeur Van Lieshout.

Door de explosie raakten elf mensen lichtgewond en drie ernstig. De bewoner van het appartement waar de explosie plaatsvond, is een van de zwaargewonden. De politie heeft hem wegens zijn verwondingen nog niet kunnen horen.

De oorzaak van de explosie is nog niet bekend, maar Van Lieshout gaat uit van een gasexplosie. Een politiewoordvoerster zei dat het onderzoek naar de oorzaak nog wel enige tijd gaat duren.