Gezondheid

Autistische Tim spreekt dankzij speciale app

Tim is verstandelijk gehandicapt en heeft zijn hele leven niet kunnen spreken. Maar door zijn verzorgster Eline kan hij nu toch communiceren. Eline schakelde haar broer Mark in om een speciale app te maken. En met succes! De app ‘Eline spreekt’ zorgt ervoor dat Tim inmiddels gewoon kan aangeven wat hij op zijn boterham wil.

Tim is een van de cliënten in zorginstelling ‘Ons tweede thuis’. Hij is zwaar gehandicapt en autistisch. Bovendien is Tim erg gevoelig voor geluid. Verzorgster Eline communiceert dagelijks met Tim. Tot nu toe deden ze dat met een spraakcomputer maar dat apparaat ging vrij vaak kapot, of haperde. Door de app kan Tim kan opeens vrij makkelijk gesprekken voeren. ”We vonden het tof om te zien wat dit met Tim doet. Wanneer Tim zich niet goed kan uiten wordt hij onrustig. Op het moment dat hij zich kan uiten zie je de rust over hem neerdalen”, aldus Eline.

Tim is niet de enige die gebruik maakt van de app. Eline en Mark hebben nog wat pilots lopen en krijgen regelmatig te horen dat mensen wel iemand kennen voor wie deze app een uitkomst kan zijn. ”We hopen dat er een boel mensen baat bij gaan hebben.”

De app is te downloaden via de AppStore en voor meer informatie kunt u kijken op www.elinespreekt.nl.