112

AMBER Alert heeft 2,5 miljoen aanmeldingen

Ruim zes jaar na de oprichting van AMBER Alert hebben nu 2,5 miljoen Nederlanders zich daar aangemeld om mee te doen aan de zoektocht naar vermiste kinderen. Dat meldt AMBER Alert donderdag.

Uit onderzoek dat de organisatie heeft gedaan, blijkt dat er een bereik van bijna 12 miljoen Nederlanders is. Die ontvingen het AMBER Alert via SMS, e-mail, Twitter, Facebook en hoorden erover op radio en zagen het op televisie. Ook worden foto’s van vermiste kinderen op grote schermen langs de snelweg of in tankstations getoond.

Ongeveer drie keer per jaar wordt het hele AMBER Alert-systeem landelijk ingezet. Dat gebeurt als de politie vreest dat het leven van een vermist of ontvoerd kind direct gevaar loopt.

“Bij vermissingen van kinderen is het belangrijk dat iedereen een oogje in het zeil houdt. Hoe meer mensen deelnemen, hoe groter de kans wordt dat het kind levend en wel wordt teruggevonden. We zijn dan ook heel blij dat 2,5 miljoen Nederlanders samen met ons de uitdaging aangaan om een kinderleven te redden”, reageert Frank Hoen, oprichter van AMBER Alert Nederland.

Sinds de oprichting zijn er twintig AMBER Alerts geweest. Volgens Irma Schijf van de politie hebben die allemaal uiteindelijk tot het terugvinden van de betrokken kinderen geleid. “Vaak op tijd maar in een aantal gevallen ook helaas niet”, vertelt ze. Ze wijst als voorbeelden naar de 12-jarige Milly Boele uit Dordrecht en de broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist die niet meer op tijd konden worden gered.

Regionale alarmering werd sinds 2011 895 keer ingezet.

ANP