'Adidasoplichter' maakt 92 slachtoffers

Aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, zijn dat meestal ook. Dat is de waarschuwing die opgaat voor aangeboden spullen op internet. Maar daar hebben de 92 slachtoffers van de zogenoemde ‘Adidasoplichter’ niet zoveel aan. Zij kunnen fluiten naar hun geld.

De politie is naar aanleiding van de vele aangiftes een onderzoek gestart naar de oplichter, die onder meerdere valse namen huishoudt op Facebook. Voor een mooie prijs van rond de dertig euro worden trainingspakken van Adidas aangeboden. Maar als het geld eenmaal is overgemaakt, valt er geen trainingspak door de brievenbus. Slachtoffers van de oplichter hebben zich gemeld bij de politie en bij het Meldpunt Internetoplichting. Ze hebben ook een eigen Facebookpagina opgericht om een vuist te maken en mensen te waarschuwen. Zonder uitzondering voelen ze zich ‘genaaid’.

Ook Annemarie van Rooijen uit Purmerend dacht een mooie koop te sluiten. Tot twee keer toe bestelde ze via internet een trainingspak en beide keren ging het mis, ondanks research die ze deed naar de verschillende afzenders. “Achteraf kan ik me wel voor de kop slaan”, zegt ze over de oplichting. “Ik zal er alles aan doen om deze personen te ontmaskeren zodat zij nooit meer iemand op kunnen lichten.”