Aantal asielzoekers fors gestegen

Nederland telde in 2014 bijna 24.000 mensen die asiel hadden aangevraagd. Dit is een stijging van 66 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het is het hoogste aantal asielaanvragen sinds 2002.

Dat blijkt woensdag uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd. Hierbij zijn 4000 nareizigers niet meegerekend. Als een asielzoeker binnen drie maanden na het verkrijgen van een asielvergunning gezinsleden laat overkomen, dan wordt aan deze nareizende gezinsleden ook een verblijfsvergunning verleend.

Sinds het begin van de eeuw schommelde het aantal aanvragen tussen de 10.000 en 15.000. Toch zijn volgens het CBS de cijfers nog niet zo hoog als in de jaren ’90. Het piekjaar was 1994, toen vroegen bijna 53.000 mensen asiel aan in Nederland.

De meeste asielzoekers in 2014 kwamen uit Syrië, als gevolg van de oorlog. De 9400 aanvragen hiervandaan zorgen voor bijna 40 procent van het totaal. In plaatsen als Aalten maken ze zich zorgen over de toename. De bewoners waren blij toen het asielzoekerscentrum vorig jaar na lange tijd eindelijk leeg was. Tot hun grote schrik bleek later dat er binnenkort mogelijk toch weer asielzoekers in worden gevestigd. Hart van Nederland maakte hier onlangs een reportage over, deze is hierboven terug te zien.