112

Honderden aanrijdingen door gladheid in het noorden

Door de gladheid in het noorden zijn zaterdag zo’n honderd aanrijdingen gebeurd. Dat liet de politie zaterdagochtend weten aan Hart van Nederland.

Het meest ernstige ongeval vond plaats in het Groningse Leek. Nadat een auto was geslipt op de A7 waren de bestuurder en passagiers uitgestapt. Zij werden vervolgens aangereden door een auto die hen niet meer kon ontwijken. Drie mensen zijn gewond geraakt, van wie twee ernstig. Zij waren volgens de politie niet aanspreekbaar. Ook de ambulancemedewerkers werden bijna aangereden.

De mensen die in de file hierachter stonden, stapten ook uit. Hierdoor ontstond een dusdanig gevaarlijke situatie dat werd besloten de weg in beide richtingen te sluiten. De weg werd iets voor 09.30 uur weer vrijgegeven.

‘Ga de weg niet op!’

Ook op de A32 tussen Heerenveen en Grou en op de Waldwei tussen Drachten en Leeuwarden zijn tientallen ongevallen gebeurd. Rijkswaterstaat heeft extra strooiwagens ingezet en adviseert om de weg niet op te gaan als het niet hoeft, of het anders uit te stellen tot in de middag.

Doordat de temperatuur het wegdek nog onder het vriespunt is, bevriest de regen die er op valt direct. Hierdoor worden de wegen spiegelglad. Aan het einde van de ochtend zullen die temperaturen weer boven nul liggen en verdwijnt de gladheid.