Gezondheid

500 nieuwe gevallen van huidkanker ontdekt

Ruim 7000 mensen hebben zaterdag tijdens de Nationale Huidkankerdag verdachte huidvlekjes laten checken. Bij meer dan 500 mensen is (vermoedelijk) huidkanker gevonden. In 80 gevallen gaat het vrijwel zeker om een melanoom, de ernstigste vorm van huidkanker. Dat maakte de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie maandag bekend.

Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en ook de meest voorkomende vorm van kanker. Vorig jaar waren er 53.000 nieuwe gevallen van huidkanker. Vooral onder zestigplussers is het sterftecijfer door huidkanker de laatste jaren gestegen. Door hun leeftijd zijn zij langer blootgesteld aan de schadelijke uv-stralen van de zon.

Melanoom is de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Daarbij ontstaan kwaadaardige gezwellen uit moedervlekken of pigmentvlekken. De aandoening eist steeds meer slachtoffers. In 2000 overleden 470 patiënten aan de ziekte, nu zijn het er jaarlijks ongeveer duizend. Afgelopen zaterdag konden mensen hun huid laten checken bij ruim tweehonderd dermatologen. Zonnebrandcrème is nog steeds dé manier om het lichaam te beschermen tegen de schadelijke zonnestralen.

ANP