15 jaar na de vuurwerkramp

Het is vandaag precies vijftien jaar geleden dat de vuurwerkramp in Enschede plaatsvond. De complete wijk Roombeek werd van de kaart geveegd en 23 mensen kwamen daarbij om het leven. Bijna duizend mensen raakten gewond en zo’n tweehonderd huizen werden vernield.

Enschede herdenkt woensdag de ramp. Om even voor 15.30 uur, het tijdstip van de ramp, zullen de klokken worden geluid. Burgemeester Fred de Graaf en voorzitter Bram Distel van de Stichting Herdenking Vuurwerkramp leggen daarna bloemen bij het monument Het verdwenen huis tussen hemel en aarde. Als vlaginstructie geldt dat er van zonsopgang tot zonsondergang halfstok mag worden gevlagd.

Bij de vreselijke ramp verloren Mathilde en Diane beiden hun mannen. Een dag die in hun geheugen gegrift staat. Vijftien jaar later vertellen ze hun verhaal aan Hart van Nederland. Over het verlies, over de pijn, maar ook over hun strijd voor openheid. De vrouwen willen inzage in een geheim rapport met daarin forse kritiek op het politieonderzoek naar de oorzaak van de ramp.