Gezondheid

Zoektocht burgerhulpnetwerk Rode Kruis succesvol

De oproep van het Rode Kruis aan mensen om zich op te geven voor het nieuwe burgerhulpnetwerk Ready2Help lijkt een succes. Sinds de oproep begin november zijn al 3400 aanmeldingen binnengekomen. Dat liet het Rode Kruis donderdag weten.

De eerste oefening van een rampscenario waar de burgerhelpers bij worden ingezet, is een overstroming. De aanmelders worden via een smsje gevraagd of ze beschikbaar zijn tijdens de oefening in februari 2015. Ze hoeven uiteraard niet allemaal te helpen. Wel krijgt iedereen een bericht om te kijken of het oproepsysteem werkt.

Directeur Gijs de Vries is enthousiast over de vele aanmeldingen. “Voor de oefening hadden we een minimum van duizend aanmeldingen in gedachten. Dat is ruimschoots overschreden. Nu hebben we een uitstekend uitgangspunt voor de oefening, die essentieel is om dit initiatief te testen en te ontwikkelen”, was de blije reactie de Vries. De 3400 mensen worden bij een ramp ingezet als aanvulling op de hulpverlening van reguliere hulpdiensten. Ze zullen zelf dus geen eerste hulp bieden.