Dieren

Zijn elanden en bruine beren huisdieren?

Honden en katten zijn huisdieren, net als koeien, schapen, konijnen en kippen. Maar zijn cavia’s, elanden, vossen en bruine beren ook huisdieren? Daarover moeten dierendeskundigen zich buigen, omdat op 1 februari de positieflijst huisdieren in werking treedt.

Volgens het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren zijn niet alle dieren geschikt om als huisdier te houden. Dieren kunnen ziektes overdragen of gevaarlijk zijn en sommige dieren zijn beschermd. Voor het welzijn van sommige dieren is het beter als zij niet worden gehouden als huisdier.

Op de lijst die nog beoordeeld moet worden staan veelvoorkomende dieren als de fret, chinchilla en de alpaca. Voor een aantal dieren zal gelden dat ze wel gehouden mogen worden, maar alleen onder strenge voorwaarden. Wie een dier heeft dat niet op de huisdierenlijst voorkomt, mag het beest houden tot het dood gaat. Het fokken van deze dieren is verboden.

De lijst is een onderdeel van de Wet dieren. Waarschijnlijk zullen in 2015 ook zulke lijsten voor vogels en reptielen worden opgesteld.