Wildgroei in kamerverhuur zorgt voor overlast

Slaande deuren, luid gepraat en stankoverlast, steeds meer inwoners van Den Haag hebben met dit soort overlast te maken door de wildgroei aan kamerverhuur. Door het groeiende aantal inwoners worden veel huizen in Den Haag verbouwd voor kamerverhuur, waardoor populaire wijken verloederen. De 68-jarige Gery Hovenga herkent het probleem en voelt zich een vreemde in haar eigen huis.

Het pand aan de laan van Oost-Indië waar Gery al meer dan 30 jaar woont is prachtig, maar prettig wonen doet Gery er al lang niet meer. Het pand is verbouwd en er wonen nu zes nieuwe huurders onder haar, met alle overlast van dien. “Dit geeft zoveel stress.” Onder haar wonen conservatorium studenten die urenlang hun instrument bespelen, er worden feestjes op de trap gegeven en de indringende geur van kokende onderburen dringt bij Gery de woning binnen.  “Het is echt vreselijk.”

Als klap op de vuurpijl daalde haar woning ook nog eens tienduizenden euro’s in waarde. “Wie wil hier nu wonen?”, verzucht ze. De situatie van de Haagse staat niet op zichzelf. Alleen in kwetsbare wijken, waaronder de Schilderswijk en Transvaal, gelden strenge regels voor kamerverhuur. Bedrijven mogen niet meer dan twee mensen in een woning zetten. Buiten deze kwetsbare wijken is het een stuk eenvoudiger om studenten, arbeidsmigranten of expats in een huis te plaatsen.