Wie vermoordde Joke Lorsé in 2009?

Wie vermoordde in 2009 de 50-jarige Joke Lorsé. Was het haar ex-man Ernst L. of is de dader Patrick S, die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor een dubbele moord. Om die vraag te beantwoorden zal de recherche veel nieuw onderzoek moeten doen, onder andere naar een mogelijk moordwapen. Dat bleek donderdag tijdens een zogenoemde regiezitting bij het hof in Den Haag.

De 67-jarige Ernst L. zou in 2009 zijn 50-jarige vrouw Joke Lorsé hebben doodgeslagen met een zwaar voorwerp. De rechter in Rotterdam veroordeelde hem hiervoor en hij kreeg 12 jaar gevangenisstraf. De moord vond plaats in het recreatiegebied Simonshaven. Ernst L. heeft altijd volgehouden dat niet hij maar een onbekende het stel heeft aangevallen en dat hij onschuldig is aan de moord op zijn ex-vrouw.

De rechter en het OM vonden het verhaal van Ernst L echter ongeloofwaardig, ook omdat er bloedspatten op zijn schoenen zijn gevonden die van Joke afkomstig waren. L. ging in hoger beroep. Er gebeurde toen iets bijzonders. Op nog geen 150 meter van de plek waar Joke dood werd gevonden, werd in oktober vorig jaar een schuilplaats gevonden die toebehoort aan Patrick S. Hij werd vorig jaar veroordeeld tot levenslang, onder meer voor de dubbele moord op Farida Zargar en Nanda Kerklaan.

Twijfel

De twijfel sloeg vervolgens toe bij het hof in Den Haag. Zou Ernst L. toch de waarheid hebben gesproken en zouden hij en Joke daadwerkelijk zijn aangevallen door een onbekende? En zou dat Patrick S. kunnen zijn? De raadsheren van het hof besloten daarop in afwachting van zijn hoger beroep Ernst L. vrij te laten.

In dat zelfde hoger beroep was donderdag de regiezitting waarin het Openbaar Ministerie en de verdediging onderzoeksverzoeken konden indienen, zoals bijvoorbeeld het horen van nieuwe getuigen. Zo wil het het Openbaar Ministerie een onderzoek naar de het moordwapen van Patrick S. en de verwondingen op het gezicht van Joke. De advocaat van Ernst L. wil de officier van justitie en de teamleiders van politie horen die alle allen een rol hebben gespeeld in het onderzoek naar Patrick S.

Het hof laat op 16 januari weten welke onderzoeksverzoeken zij wel of niet toestaat.