Wie is moordverdachte Jos de G.?

Jos de G, de verdachte van de moord en verkrachting van de 15-jarige Nicole van den Hurk had jaren geleden al gepakt kunnen worden. Dat beweert althans een ex-gevangene die samen met Jos de G. vastzat in een tbs-kliniek in Balkbrug.

De 46-jarige verdachte werd vorige week in Helmond opgepakt omdat zijn DNA-profiel overeenkomt met dadersporen die zijn gevonden op het lichaam van de in 1995 vermoorde tiener. Jos de G. is twee keer veroordeeld voor gewelddadige verkrachtingen en werd nog steeds behandeld toen hij vorige week werd opgepakt voor de moord op en verkrachting van Nicole van den Hurk.

De ex-gevangene is verbaasd dat Jos de G. nu pas is ontmaskerd. In 2003 moesten alle tbs’ers in Veldzicht hun DNA namelijk afstaan. “Jos wilde niet. Hij had iets te verbergen. Het was of naar de longstayafdeling, of DNA afstaan. Hij deed het uiteindelijk ook”, vertelt de ex-gevangene aan onze redactie.

Aanhouding

Waarom het zo lang heeft moeten duren voordat Jos de G. kon worden aangehouden voor de moord op Nicole heeft een reden. Want hoewel er in 1995 al DNA-sporen zijn gevonden op het lichaam van Nicole van den Hurk kon daar pas in 2011, met de nieuwste technieken een daderprofiel uitgehaald worden. Bovendien is enkel een DNA-spoor niet voldoende om een zaak rond te krijgen.

Momenteel zit Jos de G. in beperking. Het openbaar ministerie en de advocaat van Jos de G mogen daarom niet op dit nieuws reageren.