Sport

Welke scenario’s zijn mogelijk voor Oranje?

Hoewel het Nederlands elftal vijf dagen geleden geweldige zaken deed met de 1-5 overwinning op Spanje, is er nog niets beslist in groep B van het WK in Brazilië.

Oranje speelt om 18.00 uur tegen Australië in Porto Alegre, terwijl drie uur later in Rio de Janeiro het duel tussen Chili en Spanje op het programma staat. Pas na die wedstrijd weten we meer. Waarom? We zetten de mogelijke scenario’s op een rij.

De huidige poulestand

1. Nederland – 3 punten
2. Chili – 3 punten
3. Australië – 0 punten
4. Spanje – 0 punten

Nederland wint

Het meest gunstige scenario: Oranje wint van Australië en kan dan rustig achterover leunen om de Chilenen en Spanjaarden te zien spartelen. Dan zijn er drie mogelijkheden: Chili wint = Oranje door, een gelijkspel = Oranje door, Spanje wint = Oranje (nog) niet door

Nederland speelt gelijk

Oranje geraakt woensdagavond niet langs The Socceroos; het wordt gelijk. Dan is er absoluut nog geen man overboord. Bij een remise heeft de ploeg van bondscoach Louis van Gaal vier punten en alles in eigen hand. De druk komt dan wel op de laatste groepswedstrijd tegen de sterke Chilenen te liggen.

Nederland verliest

Verwacht wordt het niet, maar mocht het zover komen dat Oranje ten onder gaat tegen de Australiërs dan is ineens alles weer mogelijk. Als Spanje even later wint van Chili, dan hebben alle landen drie punten. Chili kan met een overwinning op de Spanjaarden goede zaken doen en op zes punten komen. Spanje is in dat geval zo goed als uitgeschakeld door het slechte doelsaldo.