Weinig mensen gaan stemmen op 19 maart

De kans is heel groot dat bij de komende gemeenteraadsverkiezingen minder dan 50 procent van de stemgerechtigden komt stemmen. Dit blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van TNS Nipo. De opkomstverwachting was nog nooit zo laag.

De ondervraagden die in het onderzoek aangaven zeker niet te gaan stemmen doen dat niet omdat ze zich niet gehoord voelen (33%), omdat ze niet goed geïnformeerd zijn (20%) of omdat ze simpelweg niet geïnteresseerd zijn in gemeentepolitiek (18%). Maar liefst 11 procent geeft aan dat ze niet gaan stemmen omdat ze dat nooit doen.

De interesse ligt tijdens deze verkiezingen op een historisch laag punt. Nog maar een derde van de stemmers is geïnteresseerd in gemeentepolitiek, terwijl dat decennialang rond de 50 procent lag. In 1998 gaf zelfs nog 61 procent van de kiezers aan geïnteresseerd te zijn in gemeentepolitiek.

Opvallende locaties

Woensdag werd al bekend dat de gemeente Amsterdam er dit jaar alles aan gaat doen om het tij te keren en meer mensen naar de stembus te krijgen. Zo kan er gestemd worden op opvallende locaties, zoals het aquarium van dierentuin Artis of in het Rijksmuseum. En het gaat nog verder: een aantal instellingen is gevraagd iets bijzonders te doen voor bezoekers die hun stempas bij zich hebben. De aanbiedingen lopen uiteen van een gratis massage tot een extra kopje koffie en korting bij filmhuis Eye. Of al deze inspanningen effect hebben moet blijken op 19 maart.