Warmste 3 januari ooit gemeten

De temperatuur in ons land heeft vrijdag een record bereikt. Nog nooit werd het op 3 januari zo warm; 11,9 graden in de Bilt. Dat heeft Weeronline.nl laten weten. Om 13.40 uur oversteeg de temperatuur de 11,8 graden, daarmee is het oude record uit 1948 verbroken.

In het Limburgse Ell werd rond 14.00 uur zelfs 12,6 graden gemeten. Door de hoge temperaturen is de natuur behoorlijk van slag. Bloembollen komen nu al uit en sommige planten staan weer in bloei.

Ook voor de komende tijd is er van winterweer geen sprake. Voor de komende 10 dagen laat de verwachting nauwelijks nachtvorst zien en in de middag wordt het zo’n 10 graden. Regelmatig valt er een bui.

Warmste winters ooit

Deze winter staat tot nu toe met gemiddeld 6,0 graden op de 6e plaats van warmste winters ooit . De warmste winter tot nu toe staat op naam van 2007 met 6,6 graden. Toen vroor het in slechts 15 nachten in de maanden december, januari en februari.

Volgens weerman Piet Paulusma zijn de kansen op winterweer absoluut nog niet verkeken. “Actueel zijn er ontwikkelingen op de weerkaarten, die voor halverwege volgende week een offensief van de winterkou aangeven”, zegt hij.