Waarschuwing in zaak-Jansen Steur

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle heeft een voormalig inspecteur voor de gezondheidszorg vrijdag een waarschuwing gegeven voor zijn rol in het toezicht op de omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen.

De inspecteur liet de Twentse neuroloog in Duitsland werken terwijl niet aan alle voorwaarden was voldaan, aldus het tuchtcollege. Vijf voormalige patiënten van Jansen hadden geklaagd over drie inspecteurs. De klachten tegen de andere inspecteurs zijn afgewezen. Een van hen was te kort betrokken bij dit dossier, terwijl de andere inspecteur op te grote afstand werkte.

Na zijn vertrek bij Medisch Spectrum Twente mocht de neuroloog onder voorwaarden weer aan de slag. Een daarvan was dat de inspecteur onderzoek deed naar de dossiers van Jansen. Dat is niet gebeurd, concludeerde de tuchtrechter. De neuroloog verzweeg zijn eerdere verslaving aan medicijnen bij de Duitse instelling waar hij aan de slag ging. Toen de inspecteur dit hoorde van de Duitse kliniek ondernam hij geen actie.