‘VVD-wethouder brein achter wietplantage’

Wethouder Carel van Gelder uit Wijk bij Duurstede blijkt het brein te zijn geweest achter een grote wietplantage. Dat meldt het AD donderdag. De VVD’er probeerde uit het zicht van justitie te blijven door een handlanger naar voren te schuiven. Maar die weigert nog langer zijn mond te houden.

De wethouder liet de stroman in 2010 een pand huren in het centrum van Arnhem, zodat daar een hennepkwekerij met meer dan 800 planten kon worden opgezet. Een jaar later werd de plantage opgerold door de politie. De stroman offerde zichzelf toen op in ruil voor zwijggeld.

Later besloot de stroman toch te praten, aangezien Van Gelder het zwijggeld nooit betaalde. De katvanger vertelde toen dat hij zelf niet het brein was achter de plantage, maar dat het de politicus was. Van Gelder zou de boel hebben bedacht en gefinancierd om ‘snel tienduizenden euro’s te verdienen’.

Reactie Van Gelder

Van Gelder zelf weigerde in te gaan op de beschuldigingen van de krant. Hij zegt dat hij getuige is in een strafzaak en dat het een privékwestie is waar hij als wethouder dus niet op wil reageren.

De eigenaar van het pand heeft inmiddels een claim van een ton ingediend bij de stroman. Dit vanwege de schade aan het verhuurde pand. Ook is de kans groot dat de loslippige man veroordeeld gaat worden.