Vogelgriep bij nog 2 bedrijven Kamperveen

Op nog twee bedrijven in Kamperveen is vogelgriep geconstateerd. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken vrijdag.

Bij een pluimveebedrijf zijn klinische verschijnselen aangetroffen die passen bij vogelgriep. Dit bedrijf ligt in het gebied met een straal van 1 kilometer rond het bedrijf in Kamperveen dat eerder besmet bleek. Het type vogelgriep is nog niet bekend.

Het buurbedrijf heeft ook zieke en dode dieren, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA vrijdag in Kampen. Het gaat om een eendenbedrijf met 15.000 dieren. De ziekteverschijnselen lijken heel erg op vogelgriep en daarom wordt het bedrijf vrijdag eveneens geruimd. Voor alle zekerheid wordt een derde bedrijf dat binnen een kilometer van de andere besmette boerderijen staat, ook leeggehaald. “We nemen geen risico meer”, aldus de NVWA.

Hekendorp

Het is nog niet bekend of de besmette bedrijven contact hebben gehad met de boerderij in Hekendorp, waar het eerste geval van vogelgriep zich deze week voordeed.

Onbekend is hoe het vogelgriepvirus zich door Nederland heeft kunnen verspreiden en waar het virus vandaan komt.