Dieren

Viktor & Rolf zijn Dom Bontje 2013

Het Nederlandse ontwerpersduo Viktor & Rolf is uitgeroepen tot Dom Bontje van 2013. Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren heeft maandag bekendgemaakt dat deze twijfelachtige eer hen ten deel valt.

Bont voor Dieren organiseert deze verkiezing ieder jaar. Dit keer is er zo’n 17.000 keer gestemd en 41 procent van deze stemmen ging naar Viktor & Rolf.

Volgens de organisatie verdient het tweetal de titel Dom Bontje vanwege het gebruik van vossen-, nertsen- en wasbeerhondenbont in hun creaties. “Door massaal te stemmen op juist de ontwerpers laat Nederland zien dat zij aan de basis staan van het koopgedrag. We hebben alle bontproductie verboden in Nederland, dan is het doodzonde dat designers toch verder gaan met het laten produceren van dierenleed”, aldus de directeur van Bont voor Dieren Nicole van Gemert.

Anaal geëlektrocuteerd

Volgens de dierenwelzijnsorganisatie gebruikt het ontwerpersduo bont van Scandinavische fokkerijen. De dieren worden daar anaal geëlektrocuteerd. Slechts de vacht wordt vervolgens gebruikt. De rest van het dier wordt weggegooid.

Eerdere ‘winnaars’ van de verkiezing zijn koningin Máxima, prinses Beatrix en Sylvie Meis.