Veteranendag eert veteranen in Nederland

Duizenden mensen trokken vandaag naar Den Haag voor de 10e editie van Veteranendag. Een eerbetoon aan ruim 100.000 veteranen in Nederland.

Dit jaar is het het tiende jaar dat Veteranendag wordt gehouden, een jubileumeditie. Aan Koning Willem Alexander werd een boek uitgereikt met tien bijzondere veteranenverhalen. Een van de verhalen werd opgetekend door Dianne Sens-Muis. Haar man Stefan heeft PTSS. In het boek omschrijft ze hoe hij elke keer weer een herbeleving heeft. Vanavond hun verhaal in de uitzending van Hart van Nederland.

Premier Mark Rutte stond in zijn toespraak in de Ridderzaal in Den Haag stil bij de ervaringen van twee veteranen. Een ervan is de 92-jarige oud-marinier Willem ‘Bill’ Ramakers die in mei 1940 betrokken was bij de strijd om de Maasbruggen in Rotterdam. ”Hun verhalen moeten verteld worden”, aldus Rutte. ”Zodat we in Nederland beseffen dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat we die te danken hebben aan Ramakers en zijn kameraden en aan al die andere veteranen.”