Verrassing! Een windmolenpark in je achtertuin!

Heenvliet en Geervliet worden door de inwoners gezien als pittoreske dorpjes. De historische kernen ademen een gezellige sfeer en rust uit. Althans, dat deden ze tot voor kort. Onlangs werden de inwoners verrast door de bouw van acht kollossale windmolens, op slechts 350 meter afstand van hun huizen. De verantwoordelijke wethouder was even vergeten door te geven dat de windmolens gebouwd zouden worden.

De inwoners van de dorpen zijn woedend. Doordat zij niet zijn ingelicht over de komst van de windmolens, hebben zij ook geen bezwaar kunnen maken. Ze vinden dat de vergunning voor het windmolenpark nooit verleend had mogen worden. Daarnaast vinden ze het absurd dat de molens op slechts 350 meter van hun monumentale huizen staan, terwijl het advies is windmolens op minimaal 1.800 á 2.000 meter van cultureel erfgoed af te plaatsen. Bovendien zorgen de molens ook nog eens voor geluidsoverlast.

Op Facebook hebben inwoners van de gemeente Bernisse, waar de dorpen onder vallen, zich verenigd. Zo’n 800 mensen hebben zich inmiddels aangemeld voor een door de inwoners georganiseerde bijeenkomst vrijdagavond. Tijdens de bijeenkomst worden ze geïnformeerd over de (juridische) acties die tot nu toe genomen zijn. Verder wordt er een strategie bepaald om de windmolens zo snel mogelijk weg te krijgen.

De gemeente Bernisse komt later op de vrijdag met een reactie.

In onze late editie een reportage over de onaangekondigde windmolens.