Verkenner Philae geland op komeet

Voor het eerst in de historie van de ruimtevaart is het gelukt om een verkenner, Philae genaamd, op een komeet te zetten. De verkenner is op de komeet afgestuurd om te ontdekken waar de komeet uit bestaat.

Zes miljard kilometer vanaf hier, ver ver weg in de Melkweg moet ruimtesonde Rosetta op dat stuk rots in de ruimte worden gezet. De komeet zou zijn ontstaan bij de oerknal die ook onze Aarde heeft gevormd. Tien jaar is Rosetta onderweg geweest en vandaag landde een deel van de sonde, verkenner Philae, op de komeet.

Er was enige tijd spanning of het project wel zou slagen. De raketten die tegenwicht moeten bieden tegen de kracht van het uitgooien van de harpoenen doen het niet, zo werd woensdagochtend duidelijk. De defecte raketten kunnen problemen geven, omdat Philae weer teruggeduwd kan worden naar de aarde. Op een komeet bestaat namelijk geen zwaartekracht, maar gelukkig was er goed nieuws en landde Philae veilig op de komeet.

De missie staat onder leiding van de Nederlander Fred Jansen die blij is dat het project geslaagd is. De reis van de ruimtesonde Rosetta is een van de duurste en meest ambitieuze projecten uit de Europese ruimtevaartgeschiedenis. De bouw ervan duurde ongeveer 10 jaar. De reis duurt ook al 10 jaar. Het project is dus met recht een levenswerk te noemen.