Politiek

'Veel te weinig blauw op straat'

Het aantal politieagenten dat de straat op kan om de orde te handhaven is veel lager dan waarmee minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie schermt. Dat stelt De Telegraaf op basis van cijfers die de krant kreeg na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

De zogenoemde operationele sterkte van de Nederlandse politie zou volgens de minister 50.000 man tellen, maar volgens De Telegraaf gaat het om niet meer dan 16.000 dienders. En dat aantal zou nog aan de hoge kant zijn, want onder hen zouden ook gespecialiseerde onderzoekers zijn die nauwelijks de straat op gaan.

De krant berekende dat in alle elf politieregio’s op elk moment van de dag maar zo’n 200 man beschikbaar is voor taken als noodhulp en toezicht. In die regio’s liggen tientallen gemeenten.

Uit de gegevens die het dagblad opvroeg blijkt een groot verschil tussen het aantal fte’s per gemeente en het aantal effectief per uur inzetbare agenten. Zo telt het basisteam van de politie in Heerenveen en omgeving 106 fte, terwijl er 13 man inzetbaar zijn. Dordrecht heeft een team van 131 fte en 24 politiemensen direct inzetbaar. De verhouding in Den Bosch is 28 man actief op 223 fte.

ANP