Politiek

Van der Laan: spanning in Amsterdam neemt toe

In Amsterdam is door het conflict in Gaza sprake van een groeiende spanning tussen bevolkingsgroepen. Vooral in de Joodse gemeenschap is meer angst, zei burgemeester Eberhard van der Laan vrijdag. “Ik krijg veel mails, sms’jes en telefoontjes van mensen die zich zorgen maken.”

Ook zijn er meer incidenten. Van der Laan: “Ik krijg elke dag een overzicht van incidenten van de afgelopen 24 uur, en elke keer zit er wel iets bij dat over antisemitisme gaat. Ik maak me wel zorgen.” Over de aard van de incidenten wil de burgemeester niks zeggen.

Eerder deze week werd een Joodse vrouw in Amsterdam-Oost ernstig mishandeld omdat ze een Israëlische vlag aan haar balkon had gehangen. Zondag worden minstens 5000 mensen verwacht bij een pro-Gaza-demonstratie op het Museumplein.

Maatregelen

Met een reeks maatregelen wil Amsterdam de zaak dan in de hand houden. Zo is het dragen van vlaggen van de Islamitische Staat (IS) en Hamas niet toegestaan en wordt gezichtsbedekkende kleding niet getolereerd.

“Bij de demonstratie zullen we direct en zichtbaar optreden, om verdere escalatie te voorkomen”, verklaart de burgemeester. “Als het rechtsgevoel van de Joodse gemeenschap bedreigd wordt, kun je niet terughoudend zijn.”