Politiek

Van Aartsen terug voor spoeddebat

Burgemeester Jozias van Aartsen keert terug van vakantie voor een spoeddebat over de situatie in de Schilderswijk. Dit op aandringen van elf leden van de Haagse gemeenteraad. Dat is dinsdag bekend geworden. Van Aartsen, die eerder nog liet weten niet eerder terug te keren, zegt nu “een snelle raadsvergadering toe te juichen”.

De partijen in de gemeenteraad willen een spoeddebat vanwege de recente gebeurtenissen bij demonstraties in de Schilderswijk. Een pro-Gaza-demonstratie liep uit op een Jihaddemonstratie waarbij op werd geroepen tot het “vermoorden van alle Joden” en journalisten werden bedreigd en belaagd.

Een demonstratie tegen IS, het voormalige ISIS, leidde tot problemen tot IS-sympathisanten de demonstratie verstoorden. Zij gooiden met bakstenen naar de politie en een cameraman werd aangevallen en zijn camera vernield.

Burgemeester

Burgemeester Van Aartsen liet na de eerste demonstratie bij monde van een woordvoerder van de gemeente weten dat er “geen grenzen waren overschreden”. Een reactie die bij onder meer de fractie Groep de Mos en de PVV in het verkeerde keelgat schoot. Dat Van Aartsen na de tweede uit de hand gelopen demonstratie nog niet wil terugkeren van de vakantie voor het spoeddebat, heeft ervoor gezorgd dat meer partijen zich bij De Mos en de PVV hebben aangesloten.

De partijen willen een extra raadsvergadering. “Het is van groot belang dat de burgemeester hierbij aanwezig is. We laten ons niet afschepen met een locoburgemeester”, zegt Richard de Mos. De SP doet daar dinsdag nog een schepje bovenop. “De burgemeester moet nu optreden, anders kan hij maar beter aftreden”, zegt SP-fractievoorzitter Bart van Kent.

Petitie

Opvallend genoeg werd eerder nog gemeld dat Van Aartsen geen reden zag om zijn vakantie af te breken. Mede vanwege deze houding was journalist Michiel Mans al een petitie gestart om Van Aartsen te dwingen af te treden. Meer dan 18.000 mensen hebben inmiddels hun (digitale) handtekening gezet.