Val Schumacher onderzocht met video

De val waarbij voormalig Formule 1-coureur Michael Schumacher zwaargewond is geraakt, kan goed worden onderzocht dankzij een camera die in zijn helm was ingebouwd. Dat heeft de Franse justitie woensdag laten weten tijdens een persconferentie.

Een groot deel van de eerdere vermoedens blijkt te kloppen. Hij verplaatste zich van de rode naar de blauwe piste, waarbij hij op het terrein tussen deze pistes terechtkwam. Hier raakte hij een rots met zijn ski, waarna hij viel en met zijn hoofd hard tegen een andere rots aanviel. Dit blijkt ook uit krassen die op een van de ski’s zit. De rots die hij met zijn ski raakte ligt acht meter buiten de piste, hij kwam negen meter buiten de piste terecht.

Hij had geen opmerkelijk hoge snelheid. “Schumacher is een extreem goede skiër en hij had een snelheid die past bij een zeer geoefende skiër”, volgens de onderzoeker van de Franse justitie. ‘Schumi’ was ook bezig zijn snelheid te verlagen door bochten te maken. Het is ook niet zeker of hij expres buiten de piste ging: ‘hij hield zich verder netjes aan de regels’.

Onderzoek

Het onderzoek is nog niet afgerond. Er moet nog een reconstructie worden gemaakt op basis van de videobeelden van de helmcamera. Een voordeel is dat het beeld van zeer goede kwaliteit is. Geruchten dat ook een getuige nog videobeelden zou hebben, zijn onjuist.

Volgens de woordvoerder is dit een standaardonderzoek dat wordt toegepast bij ongevallen tijdens het skiën en snowboarden. Per seizoen worden zo’n vijftig van dit soort onderzoeken gedaan.