Politiek

Ultraorthodoxe joden bij pro-Palestinademo

Een opvallend gezicht zondagmiddag bij een pro-Palestinademonstratie in Utrecht. Drie orthodoxe joden liepen mee met een Palestijnse vlag in de hand en teksten als ”het jodendom veroordeelt de staat Israël en zijn wreedheden” en ”de Torah wil dat heel Palestina onder Palestijnse soevereiniteit valt.”

Het blijkt te gaan om leden van Neturei Karta, een beweging die fel tegen de staat Israël is. De organisatie noemt zich ”joden samen tegen zionisme”. Op hun website is te zien dat de beweging, die zou bestaan uit enkele duizenden aanhangers, in verschillende steden in de wereld demonstreert tegen Israël en het geweld van het Israëlische leger in de Gazastrook.

In de demonstratie in Utrecht liepen enkele honderden demonstranten vanaf het Vredenburg in colonne door de stad. De organisatie had deelnemers gevraagd ”met alle vlaggen te komen die ze hebben: Palestijnse, Nederlandse, Somalische, Turkse, Marokkaanse, Bosnische, Surinaams, Pakistaanse, Indonesische en overige vlaggen”, zo staat op Facebook. ”Het is de bedoeling dat wij laten zien dat Palestijnen worden gesteund door alle landen.”

ANP